3.2.2020
Hollolan kunta, Hollola

Mobiilimaksaminen käyttöön koululaisten välipalamyyntiin

?

Tarve ja tavoitteet
Koululaisten välipalamyyntiin oli kunnassa paperiset liput, joita pystyi ostamaan vain yhdestä paikasta, koska kouluilla ei ollut omia kassapisteitä. Paperiset liput helposti hukkuivat oppilailta tai ne unohtuivat housujen taskuihin pyykinpesussa tai unohtuivat kotiin kun niitä olisi tarvinnut. Lisäksi lapset kävivät lipuilla kauppaa keskenään salaa vanhemmilta. Välipalamyyntiin haluttiin nykyaikainen sähköinen prosessi ja paperisista lipuista halutiin eroon.
Ratkaisu
Hanke aloitettiin selvittämällä erilaisia vaihtoehtoja prosessin kehittämiseen yhdessä välipalatoiminnasta vastaavien henkilöiden, talouspalveluiden ja kunnan maksu- ja kassajärjestelmätoimittajan kanssa. Koska kohderyhmänä oli koululaiset 5. luokasta ylöspäin, oli selvää, että uuden prosessin tulee olla helppokäyttöinen ja huomioida ikäryhmä esim. maksamisen osalta. Suurimmalla osalla ao. ikäryhmää on älypuhelin, jonka johdosta lähdettiin viemään maksamista ja välipalalippuja mobiiliin. Uutta prosessia koeponnistettiin ja testattiin työryhmän jäsenen kouluikäisen lapsen avulla koululla.
Tulokset
Koululaisten käyttöön saatiin Ceepoksen mobiilimaksusovellus, jonka avulla voidaan ostaa välipalatuotteita asiakastilille ladatun rahasaldon avulla. Saldoa sähköiselle asiakaskortille voidaan ladata samasta kassapisteestä kuin mistä pystyy ostamaan paperisia välipalalippuja. Käytännössä siis asiakas lataa mobiilisovelluksen ja rekisteröityy palvelun käyttäjäksi, lataa saldoa asiakastilille ja käyttää saldoa ostamalla Hollolan kunnan myytäviä tuotteita sovelluksesta, osoittaa sähköisen maksutositteen myyjälle, joka kuittaa ostoksen ja luovuttaa tuotteen asiakkaalle. Sovellus ja sen avulla ostettavat sähköiset välipalaliput ovat helposti saatavilla eivätkä katoa tai rikkoudu. Myytyjä tuotteita voidaa raportoida päivittäin virtuaalisen kassapisteen avulla. Virtuaalikassa tekee automaattisen päivän päätöksen ja tapahtumat kirjautuvat kirjanpitoon automaattisesti. Myytäviä tuotteita ja hintoja voidaan päivittää itse.
Paperisista lipuista ei haluttu heti luopua, sillä kaikilla ei kuitenkaan välttämättä älypuhelinta ole. Myöhemmin tulevan päivityksen myötä saldoa voi asiakastilille ladata myös verkosta.

Yhteyshenkilöt

Piia Paasiranta
piia.paasiranta(ät)hollola.fi
laskentapäällikkö
Hollolan kunta
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat