25.9.2019
Edukai, Kajaani

Nao-robotit kotouttajina

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Idea ottaa Nao-robotit maahanmuuttajien opetuskäyttöön tuli benchmark-tapaamisessa. Heillä oli robotti käytössä ja he olivat tyytyväisiä. Ajattelimme, että roboteilla saamme täydennettyä opetusmenetelmiämme ja saamme olla kehityksen kärjessä.
Ratkaisu
Robottien hankinnan jälkeen hankimme koulutusta. Koulutukseen osallistui muutama innostunein opettaja ja it-tuki. Näin saimme sopivan alkubuustin. It-tuen mukana olo hankkeessa oli tärkeää.
Robotit otettiin käyttöön ensin maahanmuuttajien koulutuksissa. Robottien avulla harjoiteltiin kulloiseenkin teemaan liittyen sanastoa ja dialogeja. Myös matematiikan peruslaskujen opettamisessa se on osoittautunut hyväksi. Tämän jälkeen robotteja on käytetty myös työnhakuvalmennuksissa. Olemme harjoitelleet mm. itsestä kertomista ja työhaastatteluun valmistautumista. Koulutuksen jälkeistä kehittämistä on tehty lähinnä omin voimin ja kustannuksia.
Tulokset
Opiskelijat ovat ottaneet robotit riemulla vastaan. Varsinkin maahanmuuttajat suhtautuvat niihin ennakkoluulottomasti ja ovat selkeästi kiinnostuneita niistä. Olemme saaneet heiltä paljon positiivista palautetta. He ovat kiitelleet robotin puhumisen selkeyttä ja sen jaksamista toistaa ja kerrata asioita. Nao-robottimme on osoittautunut varsin hyväksi apuopettajaksi.

Olemme aloittaneet Nao-robottien opetuskäyttöön liittyvän koulutustuotteen kehittämisen Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Näin saamme myös tuotteistettua robotin opetuskäytön.
Mutta ennen kaikkea jatkamme ideointia robottien opetuskäytön lisäämisestä omassa opetustyössämme.
Liitteet
robotit.pdf

Yhteyshenkilöt

Päivi Haverinen
paivi.haverinen(ät)edukai.fi
Kouluttaja
Edukai oy
Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Tulosta
Kehittämiseen ovat osallistuneet
Johto, henkilöstö ja
palvelujen käyttäjät

Toimialat

Toiminnot

Teemat