16.10.2023
Oulun kaupunki, sivistys- ja kulttuuripalvelut, Oulu

Digiarjen suositukset perheille

Palkittu!
Palkittu
Valmis

Tarve ja tavoitteet
Oulun kaupungissa on laadittu Digiarjen suositukset perheille. Lasten, nuorten ja perheiden arjessa digitalisaation läsnäolo on vahvistunut voimakkaasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Digitalisaatiossa Suomi on ollut muutoksen kärjessä, mutta sen vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden arkeen ja vuorovaikutukseen sekä hyvinvointiin ei ole juurikaan ennakoitu. Digiarki luo monia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita elämänhallintaa opettelevien lasten ja nuorten hyvinvoinnille.

Digiarjen suositusten tarkoituksena on tukea vanhempia sekä lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivia ammattilaisia ja muita tahoja digitalisoituneen arjen kasvatustehtävässä. Suositusten tavoitteena on vahvistaa vanhempien tehtävää ohjata ja tukea lasten ja nuorten tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä hyvinvointia. Suositukset toimivat myös lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevien ammattilaisten työvälineenä.

Idea digiarjen suositusten laadinnalle vanhemmuuden tueksi heräsi Turvallinen Oulu -hankkeen (2019-2022) alkuvaiheessa. Tarve yhteisille digisuosituksille nousi toistuvasti esille eri foorumeissa, joissa havahduttiin huomaamaan, että vaikka tietokoneen, älypuhelimen ja niiden eri sovellusten ja digitaalisten mediasisältöjen ja nettipelien käyttö luo monia mahdollisuuksia esimerkiksi oppimiseen ja yhteydenpitoon, luo se myös haasteita lasten ja nuorten hyvinvoinnille sekä perheiden arkeen ja yhdessä viettämälle ajalle.

Lapsiperheiden kokemustiedon kartoituksissa sekä keskusteluissa lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten ja vanhempien kanssa tuli toistuvasti esille selkeä tarve laatia digiarjen suositukset perheille. Myös aiheeseen liittyvät tutkimustulokset ja kouluterveyskyselyn tulokset osoittivat digitaalisen median käytön moninaiset hyvinvointiin liittyvät vaikutukset ja vahvistivat tarvetta suosituksille ja niiden merkitykselle kasvatustehtävän tukena. Vastaavanlaisia digiarjen suosituksia perheille ei tiettävästi muualla Suomessa oltu aikaisemmin tehty.

Suositusten tavoitteeksi asetettiin vahvistaa niin vanhempien, ammattilaisten kuin muiden lasten ja nuorten parissa toimivien tietoja ja taitoja käsitellä digitaalista mediaa ja sen turvallista käyttöä niin, että voidaan edistää lasten ja nuorten tasapainoista kasvua ja kehitystä sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lapsi ja nuori tarvitsee vanhempien aitoa läsnäoloa ja samalla tukea ja positiivista ohjausta digitalisoituneessa arjessaan. Suositusten tarkoituksena on tukea vanhempia kasvatustehtävässään ja ohjata huomioimaan digitalisoituneen ympäristön moninaisuus keskusteluissa lasten ja nuorten kanssa.

Suositukset kannustavat vanhempia myös tarkastelemaan omaa median käyttöä, verkostoitumaan keskenään sekä luomaan yhteisiä toimintatapoja ja sääntöjä digitaalisen median käytölle, jotta somessa ja peleissä tapahtuvaa kiusaamista ja häirintää voidaan vähentää ja turvata yhteneväisillä ohjeistuksilla lasten hyvinvointia edistävä digiarki. Vanhempien on tärkeä tunnistaa myös omat tavat ja tottumukset käyttää digilaitteita ja keskustella niistä yhdessä vaikkapa jo ennen lapsen syntymää.
Ratkaisu
Oulun kaupungin suositukset pohjautuvat Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ruutuaikaa koskeviin suosituksiin sekä kansallisiin ja kansainvälisiin tutkimuksiin.

Suositusten laadinnasta vastasi monialainen asiantuntijaryhmä, johon kuului edustajia Oulun alueellisesta vanhempainyhdistyksestä, Suomen Vanhempainliitosta, Oulun poliisista, Mannerheimin lastensuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiristä, Oulun nuorisovaltuustosta ja hyvinvointipalveluista. Lisäksi mukana oli asiantuntijoita varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta, nuorisopalveluista, lapsiystävällisen kunnan koordinaatiosta sekä Turvallinen Oulu –hankkeesta.

Suositusten laadinnan yhteydessä kuultiin kattava joukkoa eri ikäisiä lapsia ja nuoria sekä vanhempia. Heidän näkemyksensä huomioitiin monipuolisesti suositusten sisällössä. Suositusten laadinnan ohjausryhmänä toimi Oulun kaupungin lasten ja nuorten poikkitoiminnallinen työryhmä. Suositukset laadittiin vuonna 2022.
Tulokset
Digiarjen suositukset perheille tarjoaa niin vanhemmille kuin muille lasten ja nuorten parissa toimiville ja perheitä kohtaaville ammattilaisille selkeän ja konkreettisen välineen keskustella digitaalisesta mediasta, sen sisällöistä, yhteisistä digisäännöistä, digiturvataidoista sekä hyvästä käytöksestä digitaalisessa ympäristössä. Suosituksissa keskeiset asiat on koottu jäsentyneesti yhteen. Suositukset sisältävät vanhemmille tsekkauslistoja ja kysymyksiä, joiden avulla perheessä voidaan keskustella aiheesta luontevasti ja saada myös lisävinkkejä tiedonhakuun sekä avun ja tuen tilanteisiin.

Digitalisoituneen arjen vaatimuksia on vahvistaa lasten moninaisia taitoja toimia digitaalisessa ympäristössä ja edistää turvataitoja niin, että lapsi osaa suojella itseään ja kunnioittaa myös muita sekä pyytää apua vanhemmalta huolestuttaviin asioihin. Vanhemmat ovat suositusten myötä tietoisia niin lasten ja nuorten oikeuksista kuin vanhempien velvollisuuksista digitalisoituneessa arjessa. Lapsi ja nuori tarvitsee vanhempien aitoa läsnäoloa ja samalla tukea ja positiivista ohjausta digiarjessaan. Suositukset kannustavat vanhempia tarkastelemaan myös omia digitaalisen median käyttötapoja ja -tottumuksia, verkostoitumaan keskenään ja luomaan yhteisiä toimintaperiaatteita, jotta yhdessä voidaan turvata lasten hyvinvointia edistävä digiarki.

Digiarjen suosituksia perheille voivat hyödyntää vanhempien lisäksi myös muut lasten ja nuorten parissa toimivat tahot kuten sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut, kolmannen sektorin toimijat, sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset sekä vapaa-ajan toimijat kuten urheiluseurat.

Suosituksia hyödynnetään esimerkiksi vanhempainilloissa ja tavatessa asiakasperheitä eri palveluissa. Digiarjen suosituksista perheille on julkaistu myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot. Perheitä tiedotetaan suosituksista niin varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimijoiden kautta kuin neuvolakäyntien yhteydessä.

Digiarjen suositukset ovat pysyväistiedotteena vanhempien saatavilla oppilaitosten hallinto-ohjelmassa. Myös koulujen kotisivuilla ohjeistetaan tutustumaan digiarjen suosituksiin. Ne ovat myös osa tunne- ja turvataitokasvatuksen Oulun mallin tuoteperhettä, josta ne ovat helposti kaikkien saatavilla. Viestintä suosituksista on tärkeää myös jatkossa, jotta jo mahdollisimman varhain perheet keskustelevat yhdessä digitaalisesta mediasta ja siihen liittyvistä eri näkökulmista.
Linkit
https://www.ouka.fi/tunne-ja-turvataitokasvatus
https://www.ouka.fi/tunne-ja-turvataitokasvatus/huoltajille
Liitteet
Digiarjen suositukset perheille.pdf
Recommendations for families in the Digital Age.pdf
Rekommendationer för en digital vardag för familjer.pdf

Yhteyshenkilöt

Susanna Kauppinen
susanna.kauppinen(ät)ouka.fi
Alueellinen suunnittelija
Oulun kaupunki
Satu-Maaria Toppinen
satu-maaria.toppinen(ät)ouka.fi
Kehittäjäopettaja
Oulun kaupunki
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta